Den stora serieberättelsen om internets historia

Det här serieprojektet vill göra berättelsen om internet mer tillgänglig, lättberättad och möjlig att sprida genom att skapa ett fullständigt bildsatt och dramatiserat mini-seriealbum av texten “Den stora berättelsen om internets historia” som Jörgen Löwenfeldt skrivit till Internetmuseum. Textens linjära struktur gör den ypperlig för serieberättande, men all text måste bearbetas något för att antingen vävas in i händelser, textrutor eller bildpaneler.

Serieberättelsen görs tillgänglig som webb-serie, som pdf och trycks i seriealbums-form i en mindre prov-upplaga, som går att beställa kostnadsfritt från en webbplats fram till höstan 2016.

Allt material blir CC-BY licens. IIS kan själva publicera webb-serien, pdf:en samt trycka upp och distribuera seriealbumet i större upplagor för att ge ut i egna kanaler eller till exempelvis skolor, där lärare kan använda den som en del av undervisningen om internet med start från höstterminen 2016

Projektet drivs av Jesper Wallerborg

Blogginlägg:

Vilken resa det har varit! Jag kunde aldrig föreställa mig att så många eldsjälar och tillfälligheter var inblandade när världen och Sverige fick internet.

Till en början, under fasen där jag bearbetade det ursprungliga manuset, gick allt enligt planen. Men när originalen till själva serien skulle tecknas blev barn sjuka och projektet försenat.

Under hösten har jag hunnit rita ikapp vid sidan av mitt vanliga jobb, men tiden för slutkorrektur var borta! Ingen blir glad av ett material som inte faktagranskats och korrats, så i sann internet-anda gör jag betaversioner av tidningen. Print-beta 0.1 delades ut gratis till under Internetdagarna 2016 och feedback från de betaläsarna har sammanställts. Om någon vill bli betaläsare går det fint att anmäla sig som på hemsidan, boi.entapir.se. Där läggs även alla avsnitt upp löpande.

Jag vill tacka alla som hjälpt mig förstå hur internet fungerar under den här tiden. Utan er hade tillexempel förklaringen av TCP/IP snarare förklarat Televerkets konkurrent DATAPAK.