Ny standard för cache digest i webbläsare

År:

Taggar:

Foto: "MacBook" av Christopher Ross

Förra året introducerades en ny standard för att överföra information på nätet. Standarden heter HTTP/2 och den nya tekniken inkluderar bland annat en funktion som kommer förändra hur webben fungerar, och samtidigt hjälpa till att göra internet snabbare. Funktionen heter ’server push’ och den möjliggör för webbläsare att hämta flera delar av en webbsida på en och samma gång, istället för var för sig som tidigare endast var möjligt.

Proceduren med att ladda en webbsida kan liknas vid ett recept. Förr kunde webbläsaren bara hämta en ingrediens i taget. Med den nya tekniken kan webbläsaren hämta alla ingredienserna på en gång och därmed spara tid. Men för att proceduren ska bli effektiv gäller det också att webbläsaren kan beskriva vilka ingredienser den redan har.

Denna beskrivning kallas för en ’cache digest’, och den gör att webbläsaren slipper göra onödiga förfrågningar om information som den redan har. Det innebär med andra ord att en bra beskrivning gör att webbläsaren snabbare kan hämta rätt information, och därmed också snabbare kan ladda webbsidan åt användaren.

Tyvärr finns i nuläget ingen standard för hur denna beskrivning ska se ut, och det är denna beskrivning med ’cache digest’ som man vill studera och ta fram en lösning för. Resultatet ska sedan implementeras i en öppen källkod så att webbutvecklare världen över ska kunna använda den och på så sätt bidra till att göra webben snabbare.

Projektet drivs av Ludvig Bohlin, Zunzun AB.

Blogginlägg om projektet:

Förra året introducerades en ny standard för att överföra information på nätet. Standarden heter HTTP/2 och den nya tekniken inkluderar bland annat en funktion som kommer förändra hur webben fungerar, och samtidigt hjälpa till att göra Inter- net snabbare. Funktionen heter server push och den möjliggör för webbläsare att hämta flera delar av en webbsida på en och samma gång, istället för var för sig som tidigare endast var möjligt.

Proceduren med att ladda en webbsida kan liknas vid ett recept. Förr kunde webbläsaren bara hämta en ingrediens i taget. Med den nya tekniken kan webbläsaren hämta alla ingredienserna på en gång och därmed spara tid. Men för att proceduren ska bli effektiv gäller det också att webbläsaren kan beskriva vilka ingredienser den redan har. Denna beskrivning kallas för en cache digest, och den gör att webbläsaren slipper göra onödiga förfrågningar om information som den redan har. Det innebär med andra ord att en bra beskrivning gör att webbläsaren snabbare kan hämta rätt information, och därmed också snabbare kan ladda webbsidan åt användaren.

Tyvärr finns i nuläget ingen standard för hur denna beskrivning ska se ut, och det är denna beskrivning med cache digest som Internetfonden i samarbete med Zunzun AB har studerat och tagit fram lösningar för. Resultatet av projektet har implementerats i bibliotek med öppen källkod så att webbutvecklare världen över ska kunna använda dem och på så sätt bidra till att göra webben snabbare.