Sponsrade projekt

Här hittar du information om projekt som Internetfonden har sponsrat under 2017.

STING Day 2017
Stockholm

STING Day är ett mer nischat och intimt event än många av de andra startupeventen i Stockholm. Vi bjuder exklusivt in ca 400 personer, varav ca 150 är investerare från 10+ länder och 200 är entreprenörer från ca 70 noga utvalda tech startups. Den stora majoriteten av startupbolagen är digitala och har utvecklat produkter och tjänster som drar nytta av internets möjligheter för att lösa problem på marknaden. Syftet är att matcha startups med affärsänglar och VC-bolag, och skapa en energirik mötesplats för aktiva investerare och innovativa entreprenörer. Mötena sker både fysiskt på plats i utställningen men även i förväg via en app som erbjuder mötesbokning. Målet är att 90% av alla deltagande entreprenörer ska ha träffat minst en person som kan bidra med värde som kan hjälpa bolaget framåt. Det målet har vi nått med god marginal i sju år. STING Day är ett exklusivt event. Varje deltagare väljs ut baserat på hur de kan bidra till startupbolagens utveckling. Vi bjuder inte in konsulter, studenter eller personer som är ”allmänt intresserade” av startups. Tack vare den noga kurerade inbjudningslistan blir kvaliteten på nätverkandet väldigt hög, och feedbacken brukar vara att ”nätverkande fungerar verkligen”. På programmet finns även inspirationstalare, en paneldiskussion, startup-pitchar och ett par andra programpunkter. STING Day hålls den 11 maj 2017 på Hotel Birger Jarl i centrala Stockholm.

Programmeringsworkshops för barn 
Stockholm

Målet är att utöka vår befintliga verksamhet och även köra ett app-projekt med tjejer. Just nu har vi workshops i programmering på Rinkebys bibliotek varje måndag. Verksamheten är gratis, drivs volontärt och är öppen för alla mellan 8-18 år. Projektet är ett samarbete mellan Yennenga progress, Tjejgruppen kommer bestå av unga tjejer från socio-ekonomiskt utsatta områden.De kommer att få lära sig programmera genom att ta fram appar som löser olika problem i det lokala samhället/vardagen. Vi kommer även dokumentera arbetet och lägga upp en blogg om det, med tutorials. I samband med det får även tjejerna chansen att lära sig hur man kodar en egen hemsida. Läs mer på http://www.yennengaprogress.se/

Här hittar du information om projekt som Internetfonden har sponsrat under 2016.

HTTP Workshop 2016
Huddinge

I sommar samlas världens främsta HTTP-experter och utvecklare under tre dagar i Stockholm för att diskutera HTTP. Vad som inte fungerar bra nu, idéer på förbättringar framöver samt relaterade ämnen är ämnen som kommer att dissekeras.

Pink Programming Weekend
–Programmeringsläger för kvinnor i alla åldrar

Malmö

Både på högskola, universitet och ute i arbetslivet så råder det en väldigt skev könsfördelning bland utvecklare. Pink Programming vill låta kvinnor som är nyfikna på programmering prova på det i en avslappnad och inspirerande miljö som skiljer sig från den nuvarande, grabbiga miljön. Man vill erbjuda en språngbräda ut i programmeringsvärlden genom att anordna lägerverksamhet i form av intensivkurs i grundläggande programmering – Pink Programmin Weekend.

Läs blogginlägg om sponsringen här.

Dataföreningens Säkerhetskryssning 2016
Stockholm

Den årliga Säkerhetskryssningen arrangeras med syfte att öka kunskapen om informations- och internetsäkerhet hos personer som arbetar med IT i hela Sverige. Medlemskap i Dataföreningen är inte ett krav. Säkerhetskryssningen arrangeras ideellt av Dataföreningens nätverk ”Informationssäkerhet Mälardalen” och samtliga medverkande talare ställer upp utan kostnad.

STHLMHW: adding video streaming & -archive
Stockholm

Stockholm Hardware, STHLMHW, är ett nytt community i Stockholm där man visar ny teknik och lär sig mer. Alla är välkomna, nybörjare och experter. Ingenjörer och creatives. Startups och väletablerade företag.

Truly Digital #5 Exposed Nomads
Stockholm

Truly Digital #5 syftar till skapa nätverk mellan nyckelaktörer som arbetar för att utsatta EU-migranter ska kunna ha bättre försörjningsförutsättningar med internet som ett verktyg. För att kunna vara en del av samhället idag behöver du kunna jobba online, dels för att agera på arbetsmarknaden men även ännu mer grundläggande för att kunna ta och ge betalt för produkter och tjänster. 

Ett Historiskt Hackathon
Trelleborg

Trelleborgs museum planerar att genomföra ett strategiskt hackathon med målet att berätta om det förflutna med hjälp av framtidens teknik, ute på plats i kulturlandskapet där historien en gång utspelade sig. Eventet kan ses som ett labb, där olika branscher och kompetenser möts och lär känna varandra i arbetsprocessen vilket ger mervärden i form av bland annat ökade insikter för tekniska möjligheter, nya relationer och konstellationer för att ta projekt vidare till realisering.

BBCON – En konferens för yrkesverksamma bloggare
Stockholm

BBCON är Sveriges första konferens för bloggare och online-influencers med fullt fokus på kunskap och utveckling! Med inspirerande föreläsningar och relevant nätverkande skapas en självklar plats för branschen att mötas fysiskt – där kunskap och information står i fokus. Högklassiga talare bjuds in för att förmedla kunskap, tips och råd till konferensens deltagare.

trainHack

Tanken med trainHack är att främja arbetet med öppna data och skapa nätverk (både personliga och tekniska) inom kollektivtrafikområdet. Man hoppas att genom att göra ett trainHack ombord ett tåg kommer man att få uppmärksamhet i media för att sprida kunskap. På eventet är fokus på samarbete mellan lagen och dataleverantörerna.

Hack4Heritage – Hacka med och för svenskt och nordiskt kulturarv
Stockholm

Den 14-16 oktober 2016 anordnas ett hackathon på Stockholms stadsarkiv som bygger på en redan etablerad nordisk samverkan kring öppna data och kulturarv. Hackathonet är ett av flera nationella hackathon med inriktning på kulturarv som genomförs i nordiska länder under året. Eventen kopplas samman i ett GLAM-track, Hack4Norden, som en del av Innovative Nordic Digital Solutions. De vinnande lagen från respektive land får presentera sina projekt på SLUSH i november-december.

Höstlovsprogrammering på Lorensborgsskolan och Videdalsskolan
Malmö

Höstlovsprogrammeringen syftar till att introducera barn till Scratch och äger rum i anslutning till fritids på Lorensborgskolan och Videdalskolan i Malmö. Kursen kommer dock att vara öppen även för barn som inte går på dessa skolor. Kursens två första dagar är i anslutning till fritids, på tredje dagen samlas barnen i Pedagogisk inspirationslokaler för gemensam avslutning. Skolorna ligger i helt olika delar av Malmö, och på detta vis får barn som vanligtvis inte skulle ha mötts möjlighet att göra det genom programmeringen. Barnen kommer att bygga ett enklare men indragande spel i Scratch, där några programmeringskoncept introduceras på ett strukturerat vis. De kommer sedan att välja ett nytt tema för spelet, och på så vis skapa något mer personligt, som de visar upp för andra kursdeltagare. Kursen leds av Marie Gustafsson Friberger och Bodil Johansson, som båda har erfarenhet av denna typ av kurser från bl a Geek Girl Mini Malmö. Deltagarantalet blir totalt ca 25 barn, där vi ska jobba aktivt för att det är 50/50 flickor och pojkar. Barnhacket arrangeras av Good Measure, som erbjuder tjänster inom öppna data och programmering för barn och i skolan. Under våren drev Good Measure Internetfonden-projektet Geek Girl Mini.

Utställningen Internet IRL i Teknikens Hus
Luleå

En fråga som Teknikens Hus vill beröra är, i en samtid där många i vår unga generation lever i en, eller flera, ”digitala parallellvärldar”, hur man påverkas av det som individ och som grupp. Man önskar att komplettera sina pedagogiska program inom området datalogiskt tänkande och digitalisering med att hyra in en utställning som heter Internet IRL. Utställningen är producerad av Datamuseet IT-Ceum i samarbete med kulturrådet. I utställningen Internet IRL möter man ungas berättelser om Internet. Hur talar vi om unga och internet? Vem får höras i debatten? För kanske första gången är det ungdomarna själva som i utställningen får berätta vad de egentligen upplever på internet. Det handlar om internet som mötesplats, om djupa relationer, starka känslor och hur internet kan vara precis lika verkligt som den ”riktiga världen” Utställningen gestaltar ett tredimensionellt internet utformat som en skog. Info om utställningen finns på http://www.datamuseet.se/utstallningar/internet-irl/.

Thrivalist feat. Victoria, CTO Lifesum
Stockholm

Syftet är att slå ett slag för en mer jämställd tech-scen. Projektet samlar tech-folk (studenter och näringsliv) kring ett ”speed-talk” där kvinnor inom tech berättar om sin resa och delar lärdomar. Målet med denna meetup är att samla ihop 300 subscribers till Thrivalist, som är ett community som engagera sig i kunskaps-spridning med inriktning tech. Subscribers är till för att enklare arrangera fler evenemang med ännu mer inspirerande talare. Thrivalist stödjs av entreprenörskaps-föreningar på KTH och Stockholm Universitet, Startup Grind, Axakon (konsultbyrå inom affärs-IT) och SEB. Första eventet hålls på Berghs, den 8 december kl 17:30. Målet är att anordna dessa sammankomster ca 7 gånger per år.