Qvitter – ett användargränssnitt till GNU social

År:

Taggar: , , , , , , ,

Foto: "Birds on wires" av Aaron Gustafson

Qvitter är ett användargränssnitt till GNU social, som liknar Twitter. Syftet är att underlätta för vanliga användare att hoppa av de centraliserade sociala medier-tjänsterna och gå över till ett demokratiskt och decentraliserat nätverk, men utan friktionen att behöva lära sig ett nytt sätt att kommunicera. Den ytliga likheten mellan Twitter och Qvitter har även en pedagogisk fördel. Människor ställer sig nämligen en mycket bra fråga: ”Men vad är skillnaden?” Då öppnas möjligheten att förklara den grundläggande skillnaden på en centraliserad kommersiell tjänst och ett decentraliserat demokratiskt nätverk.

De senaste månaderna har intresset för Qvitter ökat dramatiskt, särskilt i Spanien och Tyskland. Missnöje med Twitter har orsakat kraftiga användarströmmar till Quitter-sajter och har skapat efterfråga på att programvaran ska utvecklas och få fler funktioner som finns på Twitter.

Twitter står också inför stora förändringar framöver. Hittills har företagets fokus varit att maximera användarnyttan för att samla så mycket användare som möjligt. Men ökade krav på vinst innebär att vi kommer få se förändringar av funktionaliteten som minskar användarnyttan. Mer reklam, ökad filtrering etc. I den här förändringen kommer centraliseringens negativa sidor bli tydliga, och användare kommer söka efter alternativ. I denna förändring har Qvitter potential att bli både en proteströrelse och ett tydligt alternativ, som bidrar till att skapa ett mer decentraliserat och hållbart internet.

Projektet drivs av Hannes Mannerheim.

Läs mer