Appen som gör vardagen lite säkrare

Internetfonden har varit med och finansierat Hesa Fredrika. Ett system, med en tillhörande app, som samlar in information om viktiga händelser i samhället och varnar dig om något har hänt.

Bild: Foghorn, CC-BY.

Hesa Fredrika-appen notifierar de som har den installerad om saker som kan vara viktigt för användaren, exempelvis en brand eller olycka i närheten.

–Under den stora branden i Västmanland 2014 så var det mycket rapportering om att det var svårt att få tag på människor i området eftersom det inte fanns några enkla kanaler att nå ut med viktiga meddelanden. Samtidigt fick vi allihopa massa pingande i våra telefoner, där vi kunde se vänner och bekantas bakverk, kaffe latte och annat. Uppenbarligen var det lätt att få tag på människor bara man använde rätt teknik, förklarar Peter Sunde Kolmisoppi som är en av personerna bakom tjänsten.

Efter att ha undersökt vad det fanns för system i samhället, blev Peter Sunde Kolmisoppi och hans kompanjoner besvikna och insåg att det var relativt enkelt att göra en app som förbättrade situation betydligt.

–Hesa Fredrika kom till, och namnet tog vi från Hesa Fredrik – som är det smeknamn som den larmtutan som körs var tredje månad har. Vi är den tutan, fast i en ny, förbättrad form, och med ett bättre namn.

Vad har ni fått för mottagande och kommentarer än så länge?

–Folk är jätteglada och tycker det är en så självklar idé att den borde funnits för länge sen. Det tycker vi också!

Vad har pengarna från Internetfonden betytt för projektet?

–Ärligt talat, så hade inte projektet blivit av utan Internetfonden. Vi har kunnat ta oss tiden att göra det, och även på ett tryggt sätt så att systemet kommer att ha en hög nog kvalitet. Vi är jätteglada för att vi fått stödet, och förhoppningsvis så kommer det leda till att människors liv kan skyddas ännu bättre än innan.