Fixade WiFi till kulturhuset Cyklopen

Anders Sundman är programmerare och aktiv i Sparvnästet som är ett hackspace i Stockholm. Under 2014 ledde han projektet SkyNet finansierat av Internetfonden vars syfte var att låta internet nå nya platser, närmare bestämt kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

– Cyklopen är ett kultur- och aktivitetshus som drivs ideellt och ordnar konserter, föreläsningar och olika typer av workshops. Men mest av allt är det en plats att träffas och umgås, en plats där en inte måste betala för att få vara och där alla är välkomna, berättar Anders Sundman.

Idén till projektet föddes inför ett CryptoParty som Sparvnästet planerade tillsammans med DFRI (Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter) i huset. Vid tidpunkten saknades helt en internetlänk till Cyklopen.

– Sparvnästet har flyttat runt till olika lokaler och träffades några gånger på Cyklopen. Speciellt ordnade vi ett CryptoParty tillsammans med DFRI i huset. Inför det eventet ville vi att det skulle finnas internet. Det var så vi kom att dra igång projektet, säger Anders Sundman.

Målet med projektet var att skapa ett trådlöst nätverk med flera accesspunkter. Det behövde vara större än ett hemmanät men fick inte kosta lika mycket som ett företagsnätverk. Vissa utmaningar stötte de på under arbetet.

– Vi fick oväntat en donation av WiFi-hårdvara av IIS vilket var en trevlig överraskning. Men hårdvaran var av ”enterprise-typ” och rätt svårkonfigurerad. Men till slut dök det upp en person som hade erfarenhet av den typen av hårdvara och som kunde visa oss hus konfiguration av accesspunkterna gick till, berättar Anders Sundman.

SkyNet blev lösningen

– SkyNet består av en 3/4G dongle för själva kontakten med internet, ett nätverk av WiFi-accesspunkter och en liten dator som delar ut IP-adresser och optimerar prestanda genom DNS-cachening, säger Anders Sundman.

Tekniskt baseras lösningen på en Raspberry Pi som fungerar som server, en POE (power over ethernet) switch, en AP-controller som styr ett antal accesspunkter samt en 4G dongle med kontantkort som fungerar som uplink till internet.

Raspberry Pi-datorn har flera funktioner. Den är en DHCP-server och delar ut IP-adresser till de klienter som ansluter till det trådlösa nätverket, den fungerar som DNS-cache, den kontrollerar 4G-modemet och ser till att det kopplas upp mot internet och den är en brandvägg och router som hanterar översättningen av interna IP-adresser till den externa adressen som används på internet (NAT-funktion).

I dagsläget har de inga planer på att göra om projektet någon annanstans, men vem vet vad som händer i framtiden.

– Sparvnästet och jag själv håller ständigt på med nya projekt i nya spännande miljöer, säger Anders Sundman.

Publicerad 26 juni 2015.