Interaktiv mattebok på nätet och i mobilen

Enligt den senaste PISA-undersökningen har svenska skolelevers matematikkunskaper försämrats kraftigt. När skolan inte räcker till blir det allt viktigare att eleverna kan öva på eget initiativ. Tack vare finansiering från Internetfonden så har Matteboken.se nu blivit mobilanpassad och fått en ny interaktiv räknefunktion.

Projektet drivs av den ideella föreningen Mattecentrum som erbjuder gratis hjälp i matematik till Sveriges barn och unga. Syftet med den nya versionen av Matteboken.se är att det ska vara ännu lättare för elever att få stöd och kunna förbättra sina kunskaper i matematik.

Vi på Mattecentrum försöker alltid komma på nya sätt att hjälpa elever med mattestudierna. Tanken med den nya interaktiva räknefunktionen är att man kan testa sina mattekunskaper och direkt se resultatet, berättar Marc Smit som är Stockholmsansvarig för Mattecentrum.

Det finns många olika sorters interaktiva övningsuppgifter, både klassiska matteproblem med frågor som söker svar, flervalsfrågor där matteproblemet inkluderar ett par olika svarsalternativ och matematiska uttryck med tomma rutor som behöver fyllas i.

Mobilanpassning ligger i tiden

Att kunna erbjuda en mobilanpassad version av Matteboken.se var ett viktigt steg för att öka tillgängligheten. Idag använder allt fler barn och unga smartphones och med en mobilanpassad webbplats så kan de få stöd nästan vart de än befinner sig.

Vi har märkt att många besökare från de lägre årskurserna ofta använder surfplattor. Jag kan tänka mig att det är roligare att räkna matte på sin padda än endast i en vanlig mattebok, säger Marc Smit.

Webbplatsen erbjuder även interaktionsmöjligheter. Hittar man inte svar på det man söker eller behöver hjälp med så kan man ställa sin fråga i forumet.

Ett annat roligt inslag är kategorin kändismatte där svenska kändisar som Mark Levengood, Christer Fuglesang och Dogge Doggelito ger sig i kast med olika matteproblem. Missa inte heller filmen där Gudrun Schyman räknar på hur mycket energi som utvecklas när man eldar upp 100 000 kronor!

Fler besökare och positiv respons

Den nya versionen lanserades den 14 oktober 2013. Sedan dess har antalet användare ökat kraftigt. Jämför man perioden 14 oktober 2013 till 14 maj 2014 med samma period året innan så har användarantalet ökat med 65,36 procent.

Det roligaste med projektet var enligt Marc Smit att det konstant växte fram nya idéer under hela projektets gång, vilket samtidigt gjorde det väldigt svårt för dem att begränsa sig. Slutresultatet har dock fått positiv respons från både elever och lärare.

Vi har fått höra att många lärare använder sajten i undervisningen, som tips inför självstudier till exempel, berättar Marc Smit.

I framtiden hoppas Mattecentrum att de kan fortsätta vidareutveckla webbplatsen eftersom möjligheterna i princip är oändliga. Pengarna från Internetfonden var avgörande för att projektet skulle kunna genomföras.

Det har betytt jättemycket. Utan Internetfonden skulle vi inte kunna genomföra det här projektet och därmed inte nått ut till alla dem vi når ut till idag, säger Marc Smit.

Publicerad 22 maj 2014.