Internetfonden gav henne tid att bygga läromedel

Med hjälp av pengarna från Internetfonden har språkläraren Marie Rödemark kunnat ta tjänstledigt för att bygga ett webbaserat läromedel i svenska för asylsökande.

Läraren Marie Rödemark i Åre har tagit fram ett webbaserat läromedel i svenska för asylsökande. Något som bland annat berodde på fjolårets flyktingvåg.

–Det har kommit 1100 asylsökande till Åre Kommun som har 10500 invånare. Alla över 18 år har inte rätt till att studera på SFI förrän de har fått uppehållstillstånd. Vid ett möte med intresserade av ett språkprojekt erbjöd jag mig att göra materialet för att underlätta. Jag letade på nätet och hittade mest helsvenskt material. För att snabba på lärandet så ville jag ha översättningar på de vanligaste språken parallellt med de svenska lektionerna. Eftersom jag har skrivit åtta böcker i franska för gymnasiet så kände jag att jag ville göra detta för våra nyanlända. Jag har skrivit 42 lektioner och en minigrammatik. Jag hade tänkt stoppa där, men nu har jag fått förfrågningar att berätta om regler i Sverige, så nu skriver jag runt åtta lektioner till om saker som är annorlunda, men ack så viktiga i Sverige.

Hur fungerar läromedlet som du har tagit fram?
–Problemet är att sprida materialet. De flesta som använder det tycker att det är bra. Jag har i dagsläget runt 5700 personer i min facebookgrupp och youtubefilmerna har precis passerat 50 000 visningar. Det fungerar bra.

Vad har du fått för respons på läromedlet?
–Jag har fått bra respons av de faktiska användarna och av asyllärare, andra personer som kommer i kontakt med läromedlet

Vad betydde pengarna från Internetfonden? Underlättade det för dig att ta fram läromedlet?
–Det underlättar enormt. Det ger mig frihet att ta tjänstledigt från mitt vanliga jobb. jag har plockat några timmar här och där, samt några hela dagar. Projektet kommer att ta runt 1200 timmar. Jag har dessutom råd att ta teknisk hjälp till en hemsida. Jag ska trycka upp visitkort som jag kommer sprida till alla kommuner i Sverige så att de sprider i sin tur.