Tjänst omvandlar webbinnehåll till API:er

Webben är full med intressant information och funktionalitet. Med hjälp av tjänsten APFy.me, som skapats med stöd från Internetfonden, kan organisationer snabbt och enkelt omvandla sina webbplatsers innehåll till ett API. Det skapar nya möjligheter för utvecklare som vill bygga smarta lösningar.

Tjänsten APFy.me bygger på att den HTML som används för att presentera en webbplats används som datakälla och omvandlas till välformaterad JSON/XML-data. Därmed kan all onödig information skalas bort och en helt vanlig webbplats användas av utvecklare som om den vore ett API (Application Programming Interface). Målet med projektet var att göra det enklare både för organisationer som vill erbjuda ett API och för utvecklare som tidigare varit tvungna att skrapa data och tolka HTML för att kunna bygga integrationer.

APFy.me drivs av Andreas Holmberg och tjänsten bygger på hans egna erfarenheter.

– Idén föddes ur mina egna behov i rollen som webbutvecklare. Jag började skissa på en lösning för eget bruk, men insåg snabbt att många andra har precis samma behov som jag. Många företag och organisationer vill dessutom tillgängliggöra sin information, men de tycker att det verkar krånglig att sätta upp ett API, förklarar Andreas Holmberg.

Pengarna från Internetfonden betydelsefulla

Han hade fått nys om Internetfonden och möjligheten att söka pengar via ett tidigare jobb och bestämde sig för att kolla igenom kriterierna för att se om det kunde vara ett sätt att göra verklighet av idéerna.

– Eftersom Apfy.me inte är någon jättekommersiell produkt och gagnar både andra och mig själv så verkade det passande. Finansieringen från Internetfonden gjorde så att jag fick tid och möjlighet att genomföra projektet. Annars hade det troligtvis behövt ske helt och hållet på ideell basis, förklarar Andreas Holmberg.

Svårt att nå ut

Rent tekniskt medförde inte projektet några större svårigheter. Utvecklandet av tjänsten flöt på och det färdiga resultatet fungerar som tänkt. Den stora utmaningen blev istället att nå ut med vad Apfy.me är och hur det kan användas.

– Den största utmaningen har helt klart varit kommunikation och marknadsföring av tjänsten. Jag tänkte att den borde gå hem snabbt hos andra nördar, men det visade sig att det var lättare sagt än gjort, säger Andreas Holmberg.

Ännu svårare blev det att få organisationer att vilja använda tjänsten. Ofta saknar de grundläggande kunskaper kring vad ett API är, varför de borde ha ett och hur man kan gå tillväga. De flesta stannar tyvärr vid övergripande funderingar angående varför de borde ha ett API.

– Från andra utvecklare har jag fått ett bra mottagande. Idag finns det väldigt många som skrapar data och är i behov av enklare sätt. De jag pratat med vid olika Meetups, hack och seminarier har varit positiva. Folk har varit peppande och tyckt att det är en bra grej, berättar Andreas Holmberg.

Har möjliggjort finurliga implementationer

– Det mest givande med projektet har varit att se det komma i bruk och att andra har haft användning av tjänsten, inte minst alla nördar som är inne och stökar och bökar. Och det har varit kul att se alla finurliga implementationer som andra utvecklare har gjort, säger Andreas Holmberg.

Ett kul exempel var en MC-klubb som skulle skapa en ny webbplats och ville göra något roligt av den felsida besökaren hamnar på när hon klickar på en trasig länk eller liknande. Till felsidan läste de därför in säljannonser för motorcyklar med meddelanden som ”Tja kompis, du verkar lite vilsen. Du kanske behöver ny hoj?”. På så sätt blir det både kul och användbart för besökaren menar Andreas Holmberg.

Hoppas växa framöver

Alla användarproducerade API:er finns publika och publicerade på www.apfy.me tillsammans med den bakomliggande konfigurationskoden. Där kan vem som helst se hur ett API är uppsatt och konfigurerat så att det är enkelt att hitta exempel på hur man kan göra för att konfigurera ett eget.

Andreas Holmberg har en del tankar kring hur man kan vidareutveckla tjänsten, men först ska han vara föräldraledig.

– Jag fortsätter med onlineannonsering för att få in fler användare, hittills har det fungerat bra för att leda trafik till sajten. I och med att antalet utvecklare som använder tjänsten växer så hoppas jag att de även kan sprida den vidare till olika organisationer som de jobbar för. På så sätt hoppas jag att Apfy.me kan växa på längre sikt, säger han.

Publicerad 29 maj 2015.