Simulering av färgblindhet på webben

År:

Taggar: ,

Foto: "Christmas #1" av Kevin Dooley

I projektet ska ett kostnadsfritt verktyg utvecklas som i realtid simulerar hur personer med färgblindhet upplever webben. Verktyget ska användas av organisationer, designers och webbutvecklare för att analysera och få en inblick i hur deras egen hemsida uppfattas av färgblinda personer. T.ex. ska verktyget kunna simulera defekt färgseende (e.g. svårt att urskilja rött/grönt), göra hemsidan svartvit, samt analysera hemsidans kontrast. Syftet är att få organisationer, designers och webbutvecklare att dels utveckla en förståelse för problematiken med läsbarhet på webben för personer med färgblindhet, samt att med hjälp av verktyget utveckla läsbara och tydliga hemsidor.

Projektet omfattar förundersökning med studier hur de vanligaste formerna av färgblindhet (Deuteranopi, röd-grönblindhet; Protanopi, röd-grön-gulblindhet) påverkar upplevelsen och läsbarheten på webben. Studierna kommer att göras utifrån befintliga rapporter och om möjligt med testpersoner med defekt färgseende. I utvecklingsfasen kommer olika färgfilter att utvecklas i samråd med designers och webbutvecklare, utifrån forskning som beskriver matematiska modeller över de vanligast förekommande färgsinnesdefekterna. Användaren av verktyget kommer enkelt att kunna aktivera de olika filterna för att omgående få en uppfattning om hur hens hemsida upplevs av personer med vald färgblindhet.

Det pedagogiska verktyget kommer att finnas fritt tillgängligt som (1) en extension till användarens webbläsare, (2) som en egen hemsida där användaren skriver in valfri url för simulering, samt (3) ett .js/.css-tillägg som utvecklare kan lägga till på sin egen hemsida för simulering.

Projektet bidrar till en utveckling av internet som inte förutsätter att alla användare är lika – defekt färgseende förekommer hos 8% av alla män och 1% av alla kvinnor. Med delfinansiering av projektet bidrar Internetfonden och IIS till ett mer tillgängligt internet för närmare 400.000 färgblinda i Sverige.

Projektet drivs av Martin Törnros, Interaktiva rum Sverige.

Läs mer